Wij gaan stoppen! Daarom nu 35% korting op de hele collectie. (op=op)

5x tips zó speel je met licht en schaduw in jouw product-en flatlay fotografie

 Zó speel je met licht en schaduw 

Als je aan de slag gaat met productfotografie voor contentcreatie of jouw webshop zijn er een aantal dingen essentieel. Zoals het vinden van een mooie fotografie achtergrond, de juiste styling props, de compositie maar ook de belichting van je foto. Al deze onderdelen zorgen er namelijk voor dat je foto spannend wordt zonder dat de aandacht wordt afgeleid van het belangrijkste onderwerp: jouw product.

Hoe zorg je voor een mooie belichting die diepte en een speels effect geeft aan je foto? Wij verklappen je wat handige trucs om te spelen met licht voor het maken van sfeervolle en unieke productfoto’s en wat je hiervoor nodig hebt!

1.Schaduw maken met planten en droogbloemen 

  Een van onze favoriete ‘trucs’ van het moment om een natuurlijke vibe toe te voegen aan je foto: het spelen met schaduwen van planten en droogbloemen.

  Niet alleen zijn deze elementen prachtig als prop in je foto, ook kunnen de vormen en structuren van bijvoorbeeld een palmblad, papasgras of bloemen een mooie diepte geven aan je foto voor bijvoorbeeld een zomers effect. 

  Hier zul je merken dat hoe dichter je de objecten bij de foto’s houdt voor de lichtbron, hoe sterker de schaduw zal worden. Online kun je handige clipjes (bijvoorbeeld van Bresser) vinden waarmee je de planten kunt vastzetten op de zijkant van je stylingboard. Of schaf eens postergum aan en rol hier een bal van. Deze kun je makkelijk op tafel plaatsen en de plant in prikken. Zo speel je makkelijk met verschillende composities tot je de mooiste invalshoek hebt gevonden.

  Onderstaande foto's maakten wij door een palmblad te bevestigen vóór de lichtbron. (stylingboards: Pink Marble & Green Concrete)

  2. Spelen met gekleurd licht met een prisma 

  Een prisma is een prachtige tool die wordt gebruikt om het licht in verschillende vormen en kleuren op te breken. In fotografie werken we vaak met wit licht, zoals dat van de zon. Dit licht bestaat eigenlijk uit een mengeling van verschillende kleuren. Een glazen prisma, met zijn verschillende hoeken, kan dit licht “breken” en ervoor zorgen dat er prachtige regenboog kleuren vallen op jouw flatlay.  Een super leuke tool om mee te experimenteren, wij zijn er gek op! 

  Een prisma werkt eigenlijk met alle soorten licht, afhankelijk van de sterkte en waar je hem positioneert kun je verschillende vormen maken. Hierbij helpt natuurlijk ook weer: hoe dichter bij je onderwerp, hoe scherper de vorm.

  (stylingboard: Grey Concrete)

  3. Lichtbreking maken met glazen en water

  Soms kom je er met styling van je foto gewoon nét niet helemaal uit. Onze favoriete oplossing: spelen met reflecties van water en glas. Dit kan heel lekker werken in je foto maar kan ook dienen als prachtige toevoeging op je belichting!

  Net als met een prisma zorgt water voor een weerkaatsing en breking van het licht.  Denk maar aan de schitteringen van het water van een vijver op een warme zonnige dag. Soms ontstaan er verschillende kleuren en twinkelingen die weerkaatsen. 

  Wil je deze manier van belichting echt laten knallen? Gebruik dan eens een gerichte lichtbron en schijn deze alleen op het glas met water. Plaats hierbij het glas buiten de flatlay en richt het licht zo dat alleen de weerkaatsing op je foto valt. Dit kan bijvoorbeeld al met de zaklamp van je telefoon. Wedden dat je super blij bent met het resultaat? 

  (stylingboard: White Marble)

  4. Werken met reflecties van spiegels 

  Standaard opgenomen in onze fotografie kit? Een klein spiegeltje. Een spiegel kan namelijk perfect dienen als reflectiescherm. Zeker als je lichtbron sterk invalt vanaf één kant kan een spiegel voor een flinke weerkaatsing zorgen waarmee jij je foto van beiden kanten mooi kunt belichten. Ook kan een spiegeltje dienen als mooi spotje voor je hoofdonderwerp. Vang het licht op en weerkaats het precies op jouw product. Een prachtig effect waardoor je diepte creëert en kunt spelen met compositie. Combineer deze tip ook eens met de bovenstaande en richt de reflectie op een glas water in je flatlay. We love it!

  5. Werken met schaduwen van stoffen. 

  Wij zijn gek op het felle licht in de zomer en daarom maken we onze flatlays graag buiten in de volle zon. Dit kan behoorlijk heftig licht veroorzaken waardoor de kleuren van onze setting soms overbelicht raken. Gelukkig hebben we hier een goede oplossing voor!

  Heb jij een reflectiescherm? Dan weet je vast dat als je de hoes los maakt je een doorzichtige stof overhoudt. Deze witte doorzichtige stof dient als diffuser voor te fel licht en zorgt ervoor dat de felle stralen van de zon worden verdeeld over je foto voor een zacht effect. Dit kan je ook bereiken door te werken met mooie linnen of katoenen gordijnen. Hang deze op tussen de lichtbron en je flatlay en zorg ervoor dat het licht zachter wordt verdeeld over je foto. Gebruik een mooie grove draad en transparantie in de stof zodat de structuur van het doek prachtig overkomt op beeld. Het resultaat? Karakter en diepte in je foto!

  Zie hieronder een foto gemaakt met een tule gordijn opgehangen tussen de lichtbron en de flatlay. 

   

  Let's create

  We hopen dat we je hebben kunnen inspireren om eens verder te kijken naar leuke manieren om je productfoto's spannend te maken! Er zijn ontelbaar veel handige trucjes en tools beschikbaar. Neem een kijkje in onze shop waar je de mooiste fotografie achtergronden kunt vinden.

  Weet jij nog een creatieve oplossing? Laat het ons weten en volg ons ook op Instagram!