Wij gaan stoppen! Daarom nu 35% korting op de hele collectie. (op=op)

Fotograferen met daglicht: tips tegen overbelichting

De zomer: het beste seizoen om mooie daglicht foto’s te maken. Maar hoe zorg je voor het beste resultaat en voorkom je overbelichting door de felle zon? Dit zijn onze tips voor het fotograferen met daglicht in de zomer!

1. Fotografeer niet in direct zonlicht

Vermijd direct zonlicht op je setting. Door in directe zon te fotograferen krijg je al snel last van overbelichting. Je kunt dit zien doordat het licht zo fel is dat er hele vlakken van je foto enkel nog wit zijn van kleur. Alle details vallen weg en er ontstaan harde schaduwen. Niet mooi dus voor het resultaat! 

In plaats van in direct zonlicht je foto te maken kun je het beste het licht "weerkaatsen" naar je setting. Dit kun je doen door te werken met een reflectiescherm. Vang de zon op met de lichte kant en weerkaats het licht naar je fotografie scène. Of fotografeer naast een raam waar de zon niet direct naar binnen schijnt voor zachter en gelijkmatiger verdeeld licht.

2. Het licht is het mooiste in de ochtend of avond.

In de zomer staat de zon hoog aan de hemel en is het extra lang licht. Top dus als je veel bezig bent met fotografie! Je hebt langer de tijd om foto's te maken én werken met daglicht is makkelijk. Maar wist je dat daglicht het mooiste overkomt op je foto as het niet direct van boven komt? 

Het mooiste en zachtste licht krijg je als de zon net iets lager aan de hemel staat. Zo krijg je de mooiste belichting en zachte schaduwen in je beeld die iets naar de zijkant vallen. Dit geeft meer leven en diepte aan je foto. Ga daarom aan de slag in het begin van de ochtend of in de avond als de zon lager aan de hemel staat.

 

3. Zwak direct zonlicht af met handige tools

Straalt de zon wel héél heftig op je setting? Maak hem dan diffuser. Dit is een manier om het licht af te zwakken maar niet volledig weg te nemen. Het licht zachter maken, oftewel breken, doe je door bijvoorbeeld een licht doorlatend doek, gordijn of doorzichtig reflectiescherm te gebruiken. Deze plaats je tussen je fotografie setting en de zon. Net als een softbox zorgt dit voor spreiding van je licht. Zó heb je mooi zacht licht zonder die nare knallende overbelichting.

 

4. Maak juist gebruik van het felle licht en creëer de mooiste schaduwen.

Op zoek naar dat echte zomerse gevoel? Speel dan eens met schaduwen in je beeld. In deze tijd van het jaar kun je de zon goed vangen en er mooie schaduwen mee maken met bijvoorbeeld droogbloemen of planten. Hallo zomergevoel!

Vind je deze tips handig? Volg dan ook ons Instagram account voor nog meer