Wij gaan stoppen! Daarom nu 35% korting op de hele collectie. (op=op)

Zo maak je in 8 stappen dé perfecte flatlay

Flatlays; inmiddels een bekend begrip en niet meer weg te denken uit het Instagrambeeld. Dit is uiteraard niet voor niets, de manier van fotografie is ontzettend engaging op Instagram. En niet onbelangrijk,  het creëren van mooie flatlays is ook nog een een heerlijk ontspannen taakje waar je al je creativiteit in kwijt kunt! 

Want wat is nu eigenlijk echt een flatlay?

Wanneer we het hebben over een flatlay, gaat het om een afbeelding die rechtstreeks van bovenaf gefotografeerd is. Vaak wordt deze manier van fotografie gebruikt om een ‘mood’ te creëren of om een product uit te lichten. Een goede flatlay ziet er aantrekkelijk uit, is creatief, inspirerend, stijlvol en kan zelfs een informatieve functie hebben.

Maar wat maakt nu de perfecte flatlay? Met de volgende 8 tips kun je direct aan de slag!

Tip 1: Begin altijd met waarom?

Sterke flatlays bevatten altijd een belangrijk element: dat is namelijk dat de creator duidelijk over het concept heeft nagedacht waarom de foto gemaakt werd en wat het verhaal is.

Om je ‘waarom’ achter de flatlay te vinden kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat probeer je te bereiken met je flatlay; wat is het doel? 
  • Wat is het verhaal dat je wil vertellen met je flatlay? 
  • Gaat het om een inspirerende of juist informatieve flatlay?

Door deze vragen vooraf het maken van je flatlay te beantwoorden, kun je alle beslissingen die je tijdens het creëren altijd baseren op je vooropgestelde doel. 

Tip 2: Kies de Hero

Bij het maken van je flatlay heb je meestal één hoofdspeler waarvan je wil dat deze zo goed mogelijk naar voren komt. Dit betekent dat je moet weten welk item de hoofdspeler is (ook wel jouw ‘Hero’ genoemd). Een parfum, pen, afsprakenboekje, laptop of zelf gebakken cupcake... Zo lang jij het een mooi item vindt om van bovenaf te fotograferen: go for it!

Extra tip: vermijd grote items die meer dan 2/3 van je flatlay in beslag nemen. 

Tip 3: Kies een achtergrond die bij de Hero past

Kies een mooie achtergrond die je Hero versterkt. Als je hero een donkere kleur heeft, kies dan bijvoorbeeld voor een lichtere achtergrond en als je hero een lichtere kleur heeft, zou je voor een donkere achtergrond kunnen kiezen. Door dit contrast valt je hero meer op.

Let bij het kiezen van een flatlay achtergrond op de volgende dingen:

  • Houd je flatlay achtergrond rustig, je wil dat de achtergrond je Hero accentueert, maar niet de aandacht overneemt. Kies daarom voor neutrale en zachte kleuren. 
  • Zorg dat je achtergrond mat is. Glans zorgt vaak voor reflecties wat ervoor kan zorgen dat je foto er onrustig of onprofessioneel uit komt te zien. Neem een kijkje bij onze stylingboards, deze hebben een matte finish voor het mooiste resultaat. 
  • Zoek daarnaast naar een achtergrond met een textuur look. Textuur geeft de flatlay karakter en diepte.

Fantastische fotografie achtergrond looks zijn bijvoorbeeld marmer, beton, stenen tegels of hout met patina. Andere items die flatlay echt tot leven kunnen brengen zijn handgekleurd linnen, theedoeken, gebruikte snijplanken, houten of ijzeren dienbladen of beddengoed. 

Op zoek naar de perfecte achtergrond? Neem een kijkje bij onze stylingboards waarmee je nu nog makkelijker een flatlay kunt maken.

Tip 4: Creëer de styling en gebruik de handige ‘regel van derden’.

Oké! Nu begint het echte werk en kunnen we onze hero op de door jou gekozen achtergrond plaatsen. Kies een aantal styling objecten die een mooie bijrol aan op de flatlay kunnen spelen. Voor deze keuzes ga je weer terug naar je ‘waarom’. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of het toevoegen van een extra styling item de Hero versterkt. Een sterke compositie van alle items op de flatlay is de sleutel tot succes. Een handige regel voor een sterke compositie is de ‘regel van derden’.  Hierbij verdeel je de afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Een foto waarbij de Hero in het midden geplaatst wordt, wordt minder spannend. Wanneer je Hero op of in de buurt van de vier kruispunten plaatst, valt de Hero op een interessante plek binnen de foto, waardoor de foto vaak een scherper en dynamischer effect krijgt. Handig: om deze regel effectief te gebruiken, zet je het fotoraster op je camera aan. 

Tip 5: Kies een mooi, maar eenvoudig kleurenpalet.

Kies op basis van je Hero en je fotografie achtergrond welk kleurthema hier goed bij past. Blijf bij een eenvoudig kleurenpalet om een aantrekkelijke scene te creëren. Als er te veel verschillende en drukke kleuren gebruikt worden, kan het voor de kijker erg onrustig en rommelig overkomen. 

Dus hoe kies je het juiste kleurthema voor je flatlay? Kijk hiervoor wederom naar je hero. Kijk naar de achtergrond die je hebt uitgekozen. Welke kleuren zie je? Nu kies je de kleuren uit hetzelfde kleurenpalet en plaats je ze in je Flatlay-frame. Zo creëer je een ton-sur-ton mood, waarbij de kleuren elkaar versterken.

Tip 6: Voeg diepte en volume toe met laagjes.

Wanneer je begint met het toevoegen van props aan je flatlay, probeer dan in lagen te denken. Bijvoorbeeld; je kunt als basis een linnen doek draperen, daarop plaats je een schaal en op de schaal plaats je bijvoorbeeld de bonbons die je gemaakt hebt. Spelen met diverse lagen zorgt voor diepte en volume van je flatlay. Werken met zulke fotografie props is een geweldige manier om een interessante en inspirerende foto te maken.

Tip 7. Speel met afstand tussen de objecten.

Kijken, kijken en nog meer kijken. Het is ontzettend belangrijk om continu door de lens van je camera te kijken om te zien of er voldoende ‘lucht’ op de foto aanwezig is. Je wil namelijk dat je Hero opvalt en niet dat het verdrinkt tussen de andere props. Afstand bewaren tussen de props is dan ook ontzettend belangrijk en dit zie je eigenlijk alleen maar wanneer je de foto’s daadwerkelijk schiet. 

Sommige objecten en props hebben mogelijk meer ruimte nodig en andere moeten mogelijk dichter bij elkaar geplaatst worden. De enige manier om erachter te komen wat goed werkt, is door de props continu te blijven positioneren, totdat je de perfecte setting gevonden hebt. 

Tip 8. Gebruik zacht en natuurlijk licht.

Nu kun je al bovenstaande flatlay tips toepassen, maar als je niet het juiste licht gebruikt behaal je helaas nog steeds niet het gewenste resultaat. 

Kies er daarom voor op je flatlay op een moment te schieten dat er mooi daglicht is. Plaats je stylingboard in de buurt van een mooi (groot) raam waar veel daglicht naar binnen valt. Schakel hierbij het kunstlicht in je kamer uit, dit kan namelijk voor een gele kleur op je foto’s zorgen. Vermijd daarnaast te fel en direct zonlicht en vermijd te donkere schaduwen.

Ook voor het gebruik bij licht geldt, heel veel testen en kijken wat het goed doet op je camerascherm. Maak een aantal testfoto’s, is het licht te fel? Ga dan iets verder bij het raam vandaan staan. Zijn de foto’s te donker? Verplaats je flatlay-scène ergens anders heen totdat het licht de scène en de styling prachtig complimenteert. 

Last but not least..

Al bovenstaande tips geven je handvaten om aan de slag te gaan om de perfecte flatlay te creëren. Maar de beste tip die we je kunnen geven is door gewoon aan de slag te gaan en gaandeweg te leren van je eigen ervaringen.

Laat ons vooral je mooie flatlay creaties zien door #createandco bij je posts te gebruiken. We’d love to see your work!